Blant sveiselopper og leire

Quod Svets & Smide

Joakim Zeijlon, Isa Hedell, Amanda Villanueva, Mio Franssén

Göteborg gjennomgår en omfattende forvandling. Hele området rundt Centralstationen skal utvikles og prosjektet forventes ikke å være ferdig før 2040. Mitt i dette står sveiserne fra Quod Svets & Smide og legger grunnlaget for sjakter, tunneler og bygninger.

Klokken er fire på mandag morgen og det er en ny arbeidsuke. Den lille gjengen fra Quod Svets & Smide i Rimforsa hopper inn i bilen og kjører til jobben i Göteborg.

Klokka sju er de på plass på den store byggeplassen ved Göteborgs Centralstation. Under morgenmøtet går plassjefen gjennom hva som skal gjøres i løpet av dagen og resten av uken.

Det sentrale Göteborg gjennomgår en omfattende fornyelse og viktig infrastruktur oppgraderes for fremtiden.

Selve detaljplanarbeidet for Göteborgs nye Centralstation og den nye jernbanetunnelen, Västlänken, ble innledet 2013, men det var først i 2021 at detaljplanene ble vedtatt. Selve byggingen satte fart under høsten 2022.

Totalt skal 2000 boliger bygges og 19 000 nye arbeidsplasser opprettes i Göteborgs sentrum. Bebyggelsen omfatter hele 800 000 kvadratmeter, hvorav en fjerdedel skal gå til leilighetene. På området kommer det også til å bli kontorer, hotell, restauranter, parker og promenadestrøk.

Først 2040 beregnes hele prosjektet å være ferdig.

På byggeplassen

Etter morgenmøtet samler sveiserne fra Quod verktøyet sitt og gir seg i vei til det stedet de har fått i oppgave å arbeide på.

På vei gjennom denne gigantiske byggearbeidsplassen passerer de gravemaskiner, store kraner og varselkledde byggearbeiderne av forskjellig slag.

I dag skal de montere spuntvegger og oppstempling og de får hjelp av en gravemaskinfører som løfter det tunge rørstempelet fra bakken. Mens gravemaskinen holder spuntveggen på plass, samarbeider sveiserne for å feste oppstemplingen.

Ofte kommer det kontrollanter og ser etter om alle sveisesømmer er orden. Det siste noen ønsker er at spuntveggen raser ut. Sikkerhetstenkningen på en så enorm arbeidsplass er systematisk og på et høyt nivå, og sveiserne ved Quod har et meget viktig arbeid.

Takk være deres jobb kan resten av byggearbeiderne, for eksempel gravemaskinførerne, armeringsarbeiderne og oppmålingsteknikerne, befinne seg på stedet og arbeide sikkert.

Ung og drevet gjeng

Quods sveiserne er en ung, ambisiøs og engasjert gjeng fra Rimforsa i Östergötland. Joakim Zeijlon og Isa Hedell er de som eier firmaet.

Joakim og Isa møttes når Isa hadde en jobb innenfor papirindustrien, og ganske snart følte de at de ville gjøre noe sammen. I 2018 startet de Quod sammen. Inntil da hadde Isa lite erfaring med å sveise. Men siden da har hun utdannet seg innenfor bedriften, tatt alle lisenser og har nå sveiset i fire år. Joakim har litt lenger erfaring, han har holdt på i 13 år som sveiser.

Nå venter de sitt første barn. Så nå om dagen holder Isa seg mest hjemme.

Ellers har de en type jobb som krever at de ofte arbeider på i et annet distrikt. Isas og Joakims åtte ansatte jobber på forskjellige prosjekt på forskjellige steder og alle ukependler.

Typiske jobber for Quod er store hus med kjellere, infrastruktur og grunnarbeid.

Nylig gjorde de ferdig et lengre prosjekt i Norrköping havn, der de jobbet med grunnarbeidet for kai, kanaler, boliger og restauranter. Der var de i to og et halvt år.

Men de fleste jobbene har de i storbyene Stockholm og Göteborg, som for eksempel prosjektet ved Göteborgs Centralstation.

”Det morsomste er de varierende oppgavene og at man får se alle disse stedene ”, sier Joakim.

Dette sier de om jobben

Joakim liker alt innenfor stålkonstruksjoner. Spesielt monteringen og å få være med på de helt store byggeprosjektene, som handler om infrastruktur.

Men iblant står han hjemme i verkstedet i Rimforsa og designer og lager ting. Planene er ut utvikle også den siden av virksomheten etter hvert. Designarbeid er en interesse begge to har, men Isa forteller at dette bare er tanker foreløpig. For øyeblikket virker det som de har fullt opp.

Isa sier at som bedriftseier har man aldri helt fri, ikke engang når man er på ferie. Det er hele tiden mye ansvar og mye å tenke på, sier hun, men samtidig er det veldig utviklende.

Det Isa liker best med jobben som sveiser er det å ikke helt vite hva som venter når de kommer til en ny arbeidsplass. Det er en morsom utfordring, forteller hun. Men morsomst er det å bare være på byggeplassen.

”Det er moro fordi det er veldig få jenter i denne bransjen”, sier hun og forteller at iblant er det tunge løft i arbeidet, men det finnes hjelpemidler man kan bruke, slik at man ikke sliter seg ut. ”Man klarer mer enn man tror”, mener hun.

Isa er veldig glad for at de har lyktes med å ansette en kvinne til.

”Nå er vi to jenter på Quod, og det er moro.”

Amanda Villanueva heter den andre kvinnen i bedriften. Hun har arbeidet som sveiser i to år, er kundeorientert og drives av viljen til å gjøre en god jobb.

”Jeg liker arbeidsplassen og alle menneskene der”, forteller hun.

Som sine kolleger, virker det som Amanda liker å kaste seg inn i nye ting og lære seg mer.

Hun er en av tre ansatte fra Quod Svets & Smide som skal bli værende på byggeplassen i Göteborg i ytterligere ett til to år, da alle sveisejobber planlegges å være ferdig.

Den andre personen fra Quod som skal bli værende gjennom hele prosjektet er Mio Franssén, en ung kar som elsker å mekke på sin BMW på fritiden.

Det faktum at Quod Svets & Smide har hatt fullt opp med arbeid helt siden starten i 2018, passer Mio som liker å holde seg aktiv. Ikke engang under pandemien stoppet arbeidet opp for Quod.

”Det er perfekt for meg at det alltid er mye jobb”, sier han.

Trivsel på jobben

Trivsel på jobben

Mitt i alt arbeid er det viktig at de ansatte skal trives, mener Isa. ”Vårt personale utgjør hele bedriften”, sier hun, og legger vekt på hvor viktig det er å beholde dem.

”Det er mye som driver oss, f.eks. at det skal være en god bedrift og at man skal trives.”

Både hun og Joakim er veldig entusiastiske for sin bedrift og personalet. Det var en av grunnene til at de valgte å bytte arbeidsklær i 2021 og gå over til Björnkläder.

Isa forteller at før hadde Quods ansatte arbeidsklær som ikke satt bra, ofte gikk i stykker og ikke varmet ordentlig om vinteren. Ofte revnet de gamle klærne i skrittet når sveiserne hoppet over noe eller løftet ting.

De kom til en grense da de var nødt til å gjøre noe, for det ble økonomisk uholdbart for bedriften.

”Björnkläder har bedre passform og da holder de bedre og henger bedre med i bevegelsene”, sier Isa.

Joakim er helt enig og mener at Björnkläder fungerer kjempebra. De har ingen tanker om å bytte.

Både Amanda og Mio er også fornøyde. De likte slett ikke de gamle arbeidsklærne som bedriften brukte.

”Björnkläder er mer behagelig og varmere om vinteren. Mer behagelig stoff”, sier Amanda. ”Spesielt Björnkläders jakker liker jeg.”

”Klærne er bare veldig bra”, sier Mio. ”Skjortene er jeg kjempefornøyd med og jakken er jeg også kjempefornøyd med. Den varmer veldig bra.”

Solid nisje

Isa forteller at de har plassert seg i en nisje innenfor nettopp fundamentering i stål fordi det ikke er veldig mange som gjør det. Men det er også viktig å ha et godt rykte i bransjen, mener hun, så Quod Svets & Smide jobber hardt for å oppnå det.

”Det gjelder å gjøre en god jobb og ikke slurve, men det funker veldig bra fordi vi har veldig godt personale”, sier Isa.

Snart skal sveiserne i Quod begynne å arbeide ved sykehuset i Västerås. Der skal de være i seks måneder.

Joakim forteller at de har spredd sine ansatte på forskjellige prosjekter. I tillegg til de tre i Göteborg har han og Isa en liten gjeng som gjør småjobber og en annen gjeng som gjør større oppdrag.

Det er mye å holde rede på. Kravene for sveisere er høye, og en sveiselisens gjelder i tre år. Så Joakim og Isa må hele tiden sørge for at deres personale har de rette lisensene.

”Kravene for sveisere er nesten høyere enn for utbyggere”, forteller Joakim.

På Centralstation-prosjektet i Göteborg kommer kontrollanter ofte ut og undersøker kvaliteten på deres sveiser og at a-målene er ok.

Et a-mål er et sveisemål på hvor stor sveisen må være for å ha tilstrekkelig holdfasthet. Det er viktig å kjenne til for at sveisingen skal holde over tid og for at den skal være sikker.

Først monterer de spuntveggene for sikre arbeidsplassen for alle andre, men når spuntveggene ikke lengre trengs, skjærer sveiserne som oftest ned disse og bruker dem om igjen.

”Som oftest fjerner vi spuntveggene”, sier Mio. ”Enten er det vi som fjerner våre egne spuntvegger, eller andre gjør det. Det avhenger litt av hvor stor byggeplassen er.”

Å gjøre kunden fornøyd

Allerede på torsdag reiser de hjem til Rimforsa igjen for en lang og fin helg.

Men helgen går fort og en ny mandag morgen kommer. Klokken 04.00 går turen til Göteborg igjen og Amanda og Mio er klare for en ny arbeidsuke.

Vel fremme er det tid for mandagsmøte igjen, og de får sine instruksjoner av plassjefen. Deretter går de til sine arbeidssteder. Og setter i gang sveisingen. Bøyer seg over flammen og ser nøye gjennom sveisemasken.

Sveiselopper flyr rundt dem.

Morgentrettheten er blåst bort straks de setter i gang med arbeidet. Nå er de konsentrerte og prøver å gjøre en så god jobb som mulig.

Amanda forteller hvordan hun resonnerer:

”Det morsomste med jobben er når sveisene blir fine og når kunden blir fornøyd.”

Ved siden av henne jobber Mio, like konsentrert som hun.

Med den innstillingen kan Quod Svets & Smide nå hvor langt som helst.