Kledelig Innovasjon

Björnkläders produktteam

Catrin Ogenvall, Anneli Anderholm, Kristina Blomstrand, Sara Nygren Jönsson, Josefin Alfengård

I Almedals fabrikker i Göteborg finner man teamet som designer og utvikler Björnkläders kolleksjoner. Før arbeidsklærne finner veien ut til butikkene og kundene, er det en to år lang prosess med forskjellige designvalg, sertifisering og meget detaljerte dokumentasjoner.

Arbeidet er i full gang på Almedals fabrikker i Göteborg. Det er en tradisjonsrik gammel teglsteinslbygning med høyt under taket og arbeidsplasser langs langsidene.

I den bortre enden av bygningen sitter produktutviklerne og mønsterkonstruktørene. Her står klesstativer langs veggene, fulle av arbeidsklær, jakker, skjorter og bukser av forskjellige slag.

Drive innovasjon og bli holdbare

Sjefen for virksomhetens forskjellige produktteam heter Sara Nygren Jönsson.

Hun driver de store sakene for Björnkläder. Hennes jobb handler mye om visjon og strategiene som teamene skal følge, og det er et arbeid som man må fundere nøye og lenge på.

Saras arbeidsrolle omfatter også å drive innovasjon. Hun jobber med dette på forskjellige måter. Det handler om å se kritisk på funksjoner, finne nye løsninger og materialer og å bli bærekraftige.

Nå om dagen har teamene veldig mye fokus på bærekraftarbeid. Blant annet arbeider de mot mål rundt bærekraftige materialvalg, velger bedre innfargingsprosesser for å spare vann, faser ut PFAS-stoffer og kontrollerer at tekstilfabrikkene renser avløpsvannet på riktig måte.

Bærekraftarbeidet innenfor virksomheten pågår for fullt og stilles hele tiden overfor nye høye krav og utfordringer, forteller hun.

”Jeg drives av det, for jeg vet at bedriften og våre kunder kommer til å nyte godt av det”, sier hun. ”Vi skal være den beste partneren, og ligge i forkant.”

”Og så starter jo jobben”, fortsetter Sara, ”og da er det produktutviklere og produktsjefer som gjør jobben sammen i sine team. De bygger sortimentet.”

Å kartlegge et sortiment

Et av de første trinnene når teamet skal å lage et plagg eller en kolleksjon er at de alltid tar en titt på hvordan markedet ser ut, forsøker å få peiling på trender og innovasjonsarbeid som pågår. De går også på messer og snakker med selgere og kunder.                

De gjør også en analyse av hvordan sortimentet har gått sesong for sesong. Siden kartlegger de hva som skal gjøres, om det er nye produkter som må tas frem fordi behovet finnes, eller om de skal oppdatere eksisterende plagg.

Innovasjonsarbeidet er naturligvis kjempeviktig, ikke minst når det dreier seg om hvordan de designer plaggene. Der kommer produktsjefen Kristin Hallbäck inn. Det er hun som styrer Björnkläders sortiment, hvilke produkter de skal ha og hvor mye de skal kjøpe inn.

Hun bestemmer også hva et visst produkt skal inneholde og hvor mye det skal koste for kunden.

Deretter leverer hun over informasjonen til Björnkläders to produktutviklere. De to gjør deretter designen og kvalitetsvalgene.

Det Kristin liker best med jobben er den kreative biten og å jobbe med materialene og plaggene. En annen morsom del av hennes jobb er kontakten med fabrikkene og de som produserer artiklene.

Cirka en gang i året reiser hun til fabrikkene i Asia.

”Det er moro å komme ut og besøke våre produsenter igjen”, sier Kristin. ”Det er veldig givende og spennende å være ute og se produksjonen i virkeligheten.”

”Ofte kommer det opp mange spørsmål når man er der, som ikke kommer på Teams”, sier hun. ”Man må sitte og løse problemer, men man får mye nyheter også, og man får se mange nye tekstiler og designideer.”

Skisser av et arbeid

Björnkläder har et bredt sortiment og er orientert mot håndverk, industri og sertifiserte plagg. Holdbarhet og funksjon er to sentrale nøkkelord for Björnkläder. Teamet utformer og utvikler forskjellige funksjoner for at plaggene skal bli så praktiske som mulig for brukeren.

Personene bak Björnkläders design er de to produktutviklerne, Catrin Ogenvall og Kristina Blomstrand.

Kristina liker at jobben er så variert.

”Man utsettes hele tiden for nye utfordringer og lærer seg mye hele tiden”, sier hun. ”Jeg synes at det kreative er veldig givende og inspirerende, men å kombinere det med mer teknisk utfordrende arbeidsoppgaver er perfekt for meg.”

Når Kristina og Catrin, sammen med produktsjefen, planlegger å lage et produkt, eller oppdatere et produkt, danner de seg først et bilde av hvilke krav det skal oppfylle.

Oftest begynner hele prosessen med at de undersøker produktene de allerede har og om noe på disse må endres  eller erstattes.

Her bruker de fokusgrupper slik at de virkelig vet hva kundene etterspør. Og de spør også selger i butikkene for få rede på kundenes ønsker og behov.

Når kundeundersøkelsen er ferdig, begynner de å lete etter materialer. De spør seg om de allerede har en eksisterende tekstil som de kan bruke, eller om de trenger å finne et nytt.

Iblant handler det i isteden om å gjøre en eksisterende tekstil mer bærekraftig.

Når Kristina lager et design, tar hun utgangspunkt i Björnkläders branding manual, slik at alt havner der det skal, for eksempel logoene, og hvilke etiketter som alltid skal være med.

Deretter lager hun en teknisk skisse, der hun forsøker å få med alle detaljer, de forskjellige tekstilene og alle trims som skal være på plagget.

Når de tekniske skissene til slutt er ferdige, leverer Kristina dem til mønsterkonstruktøren.

Parallelt med at mønsterkonstruktøren utformer mønstrene, lager produktutviklerne en såkalt BOM, eller Bill of Material. Det er en lang liste med samtlige komponenter som inngår i et plagg, alt fra materialene, hvor mye stoff som skal inngå, hvilke forskjellige farger de skal ha, hvor tykk tråden skal være, hver knapp og glidelås og hvor alt skal sitte. Den spesifiserer også fra hvilke forskjellige leverandører alle komponenter skal kjøpes.

Det kan være 60 komponenter i ett eneste par bukser, og alt må dokumenteres nøye i BOM. Det er et komplekst og omhyggelig arbeid. Alt er dessuten optimert for kostnadens skyld.

”Björnkläder er et genuint og gammelt merke”, sier Kristina, ”og vi vil lage plagg som folk synes er pene, men fokus er likevel at man skal føle at det er teknisk, at det er premium.”

Effektive mønstre

Mens produktutviklerne lager en BOM, begynner virksomhetens mønsterkonstruktører, Anneli og Josefine, å lage detaljerte mønstre av Kristinas skisser.

Anneli har arbeidet for Björnkläder siden 2003 og har vært med siden de var bare tre som arbeidet i bedriften.

”Det er viktig at plaggene både sitter bra og at de kan bli sydd så effektivt som mulig”, sier hun.

Et veldig viktig aspekt av mønsterkonstruksjonen er nettopp å underlette for fabrikken når de skal lage klærne.

”De skal ikke være vanskelige å sy”, sier Anneli, ”og hele flyten skal flyte veldig bra fra den første sømmen på plagget til den siste.”

Anneli og Josefine lager mønstrene til begge sider av plagget i 1:1-skala i et CAD-program. Da kan de måle alt og avgjøre for eksempel hvordan lommen skal sitte, hvor lange bena skal være og hvor alt skal sitte. Så tar de ut de forskjellige delene av plagget.

Mønstrene pleier også å være i forskjellige farger for å vise at det er forskjellige tekstiler i et og samme plagg.

”I en vinteroverall kan det være 150 deler”, sier Josefine. ”Det er veldig mye.”

Bak henne står en stor skriver som de kan printe mønstrene med.

”Det er én ting å se mønsteret på skjermen”, mener Josefine, ”men når man får det ut og ser det i virkeligheten, så kan det bli tydelig at visse ting kan havne feil eller se rart ut.”

I mønsterkonstruktørenes jobb inngår også å utføre forbruksberegninger. Ved hjelp av et program i datamaskinen regner de ut hvor mye stoff som går med til hvert plagg.

De lager også mønster til alle forskjellige størrelser. Alt endrer seg med større plagg. Man kan ikke ha samme plassering på for eksempel lommene. Det ville ikke bli bra.

Anneli forteller at mønsterkonstruksjon og produksjon er tett sammenkoblet. Derfor er det bra at man som mønsterkonstruktør kan litt av hvert, både design og produksjon. Samarbeidet mellom alle i teamet er kjempeviktig for at virksomheten skal ha godt driv.

Anneli påpeker viktigheten av å ha mønsterkonstruksjon i virksomhetens lokaler:

”Hvis det skjer noe i et land eller med en fabrikk, så har vi mønstrene i behold. Da kan vi sende dem til et annet sted og få plaggene til å se ut på samme måte.”

Pirkete tester

Mens Anneli og Josefine lager mønstre, utfører Isabella materialtester inne i det lille laboratoriet.

Blant annet prøvetrykker de tekstiler med dekaler for å se om disse sitter godt etterpå. Dessuten sjekker de om fargen slipper på bulk-klipp fra alle tekstiler de får inn.

Isabella holder på med en ”pilling-test” i Martindale-maskinen, som roterer stoffprøvene under lett trykk og friksjon. Det tar cirka sju-åtte timer før testen er ferdig. Først da vet hun om tekstilen nupper seg eller ikke.

”Vi lar den rotere 7000 omdreininger når det er for pilling”, sier Isabella, ”og 50 000 omdreininger når det er for slitasje.”

Når det gjelder slitasje kan testen ta tre hele dager, forteller hun.

De tester alle materialer, uansett om det er tekstiler, accessoarer eller trykk. Alt skal gå gjennom labben. De gjør dette for å kunne stå for det Björnkläder lover – kvalitet og holdbarhet.

Sertifisering og å ro plaggene i havn

Produktutviklerne fyller også ut såkalte care/certification labels, dokumentasjonen som veldig nøye beskriver hva de sertifiserte plaggene tåler og ikke tåler.

En sertifisering gjelder i fem år, så ofte handler arbeidet om at de må oppdatere sine sertifiserte produkter.

Produktutvikleren Catrin forteller at det er mange komponenter som skal stemme, som materialvalg, konstruksjon og pris. Hun gjør ofte endringer mens hun arbeider, men slik ser prosessen ut og det blir alltid et godt resultat til slutt.

Nå holder de på med å oppdatere hele Björnkläders sortiment. De ser over kolleksjon for kolleksjon og forsøker å avgjøre om de føles utdatert ut eller om det er noe de vil endre.

”De store utfordringene er materialene som skal klare våre høye krav, samt sertifiseringene”, sier Catrin.

Velger de et bestemt materiale, må det være sertifisert ifølge de standarder som fastsettes innen EU og internasjonalt.

Er det flamme-, lysbue- eller sveiseplagg, gjelder det å sørge for at alle underlag er på plass og at alle designkrav som finnes er oppfylt.

Sertifiseringene føres inn i det spesifikke plaggets Tech Pack. Catrin forteller at det er en slags oppskriftsbok, som produktutviklerne lager for hvert produkt. Det er i denne de spesifiserer plaggenes i størrelsesområde, artikkelnummer og all informasjon rundt hvilke sertifiseringer de skal oppfylle.

Føre Björnkläder fremover

Produktteamet lager veldig avanserte, tekniske produkter med mange sertifiseringer, men for den uinnvidde kan det være vanskelig å se alt arbeid som ligger bak plaggene. For å sikre at hver liten komponent oppfyller de mange forskjellige sertifiseringene som skal være med, kreves det veldig mye jobb.

Det er mye funderinger, undersøkelser og kontroller før det er mulig å garantere at produktene blir korrekte.

Den lange utviklingstiden for arbeidsklær sammenlignet med andre plagg skyldes at de må oppfylle bransjens harde sertifiseringskrav. En jakke som ikke ser så spesiell ut for andre, tok kanskje tre år å lage.

Hele produktteamet preges av profesjonalitet av høyeste grad. De har alle en herlig og kanskje noe uvanlig blanding av nøyaktighet, nysgjerrighet, kreativitet og tekniske kunnskaper. Legg deres smittsomme arbeidslyst til alt dette, så snakker vi om en yrkesstolthet som fører frem til utmerkede resultater.

Fremfor alt merkes det på de høykvalitative produktene de designer og utvikler, og hvordan de snakker om arbeidet sitt. Det gjennomsyrer alt de gjør.

Det er bare å konstatere at:

Björnkläder er ikke bare i gode hender, de er i de rette hendene.